Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

ИЈЗЦГ

>

Побољшање животног стандарда здравствених радника приоритет

Побољшање животног стандарда здравствених радника приоритет
Датум објаве: 04.12.2019 13:24 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Оснивање Коморе медицинских сестара, бабица и техничара, Министарство здравља уврстило је у Предлог Закона о измјенама и допунама Закона о здравственој заштити, који се сада налази на јавној расправи. Оснивањем Коморе допринијеће се побољшању услова за обављање професије, заштити професионалних интереса, унапређењу здравствене етике, а самим тим и унапређењу квалитета здравствене заштите, најавио је министар здравља др Кенан Храповић, отварајући трећу Регионалну конференцију медицинских сестара и бабица, која се данас и сјутра одржава у Подгорици.

Он је истакао да је утврђена и Листа регулисаних професија, што ће омогућити да црногорске медицинске сестре и бабице имају исте могућности као и њихове колеге из земаља ЕУ.

- Министарство здравља, у сарадњи са Удружењем медицинских сестара и техничара Црне Горе, својим активностима, настоји да унаприједи вашу професију примјеном политике за дугорочно обезбијеђење здравља популације. Поред повећања зарада, које је обезбиједила Влада Црне Горе и које ће имати за резултат, убјеђен сам, обострано задовољство, и запослених у здравственом систему Црне Горе са једне и Владе Црне Горе као послодавца са друге стране, узимајући у обзир захтјеве репрезентативних синдиката – потписника Гранског колективног уговора, као и реалне и могуће финансијско издвајање државе, настојаћемо сви заједно, да бољом организацијом рада, планирањем, рационалном потрошњом средстава, створимо могућност финансијских прерасподјела у систему, које ће се реинвестирати у развој технологије, али и за побољшање материјалног статуса запослених. Све ћемо урадити, што је у границама објективним финансијских могућности државе и закона, да се у ближој перспективи тај статус још више поправи, поручио је министар Храповић.

Он је нагласио да без адекватне здравствене његе, као интегралног дијела здравствене заштите, нема унапређења здравља, правилне превенције болести и бриге о физички, ментално и социјално обољелим лицима свих узраста, како у породици тако и у заједници и здравственим установама.
- Посебну важност сестре имају у лијечењу оних који су онеспособљени, а још значајнију улогу имају у тренуцима живота када нам је топла људска ријеч најпотребнија. Наше сестре су то схватиле, тако да је црногорско сестринство кренуло крупним корацима да развија и унапређује здравствену његу. Све ово се, а ви то знате најбоље, може постићи само адекватним образовањем, надоградњом знања и стучним усавршавањем. Само таква, најбројнија популација у здравству, има снаге да изнесе терет одговорности током реформе здравства у Црној Гори. Због тога смо сви поносни и захвални вама припадницима ове професије. Црногорске медицинске сестре и бабице се у континуитету усавршавају и константно унапређују и дограђују своје знање и способности. Од око три хиљаде медицинских сестара и техничара, колико их је запослено у црногорским здравственим установама, одређени број њих је наставио образовање, којим су стекли звање високе медицинске сестре. Међу њима данас имамо и магистара и доктора наука, рекао је министар Храповић.
Он је нагласио да ће држава, поред побољшања животног стандарда запослених, наставити у континуитету да ради на обезбјеђивању оптималних услова за рад у здравственим установама, кроз реконстукцију и модернизацију објеката и набавку медицинске опреме.

Предсједница Удружења медицинских сестара и бабица Црне Горе Нада Рондовић, истакла је да је ова национална асоцијација, кроз свој десетогодишњи рад, укључивањем у рад Европске асоцијације медицинских сестара и захваљујући сарадњи са Норвешком асоцијацијом медицинских сестара, стекло завидно знање и искуство везано за изазове који се намећу државама које приступају Европској унији, када је у питању образовање и рад медицинских сестара и бабица.
- Савремено свјетско и европско сестринство је развијено, усклађено и организовано, јединственог оквира образовања, квалификација, дјелокруга рада, компетенција и начина стручног усавршавања. Тако уређена сестринства у развијеним земљама су пуноправне чланице међународних струковних асоцијација и са правом креирају и развијају глобалну политику сестринства и равноправно учествују у здравственим политикама, казала је Нада Рондовић.
Она је оцијенила да данас сестринство треба да има јединствену професионалну самосталност, како би се исказало све оно што медицинске сестре кроз здравствену његу пружају појединцу и цјелокупном друштву.
- Медицинске сестре треба да остану фокусиране на модернизацију основних здравствених услуга, стварање најбољег модела и имплементацију националних клиничких програма здравствене његе, као и на ефикасност и ефективност у раду, нагласила је Нада Рондовић.

Конференција, коју организује Национално удружење медицинских сестара, под покровитељством Министарства здравља, поред црногорских окупила је предсједнике и чланове националних удружења сестара и удружења бабица држава региона Србије, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине , Републике Српске , Македоније и Албаније, као и Норвешке организације сестара.