Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

ИЈЗЦГ

>

Бољи услови за здравствене раднике и пацијенте у Бару и Улцињу

Бољи услови за здравствене раднике и пацијенте у Бару и Улцињу
Датум објаве: 03.12.2019 14:35 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Грађани и запослени у Општој болници Бар и Дому здравља Улцињ осјетиће бољитак након завршетка радова на унапређењу енергетске ефикасности тих здравствених објеката, чија је вриједност 1,4 милиона еура.
То су данас саопштии представници Министарства здравља и Министарства економије, који су обишли радове на Општој болници Бар и Дому здравља Улцињ у склопу Пројекта „Енергетска ефикасност у Црној Гори - друга фаза”.
Државни секретар Министарства здравља, Милован Вујовић, рекао је да је до сада, кроз пројекат, у здравствене објекте уложено око 8,15 милиона еура и да је енергетски адаптирано 19 здравствених објекта.
„Данас се налазимо у радној посјети барској болници и Дому Здравља Улцињ. Спроводи се топлотна изолација спољашњих зидова, топлотна изолација плус хидроизолација равног крова, замјена врата и прозора, замјена котолова и све оно што што припада енергетској ефикасности“, навео је Вујовић.
Он је рекао да се у склопу пројекта, у барској болници, реконструише и одјељење педијатрије.
„Тако да ће то одјељење и са унутрашње стране бити до краја реконструисано и обновљено. Спроводећи ове пројекте, надамо се да ће грађани успјети да осјете бољитак у коришћењу датих објеката и да ће се осјетити и задовољство запослених“, рекао је Вујовић.
Политика Владе је, како је указао, да се настави са реализацијом пројекта и да се створе што бољи услови за даљи рад и коришћење здравствених објеката.
Генерални директор Директората за енергију и енергетску ефикасност Министарства економије Марко Радуловић, казао је да је Министарство економије 2009. почело имплементацију пројекта „Енергетска ефикасност у Црној Гори“, који се реализује на основу кредита са Међународном банком за обнову и развој.
У оквиру прве фазе пројекта (МЕЕП1), која се завршила у марту прошле године, како је казао, енергетски је адаптирано 25 јавних објеката.
„Смањена је потрошња енергије у просјеку за 42,5 одсто. Расходи јавне потрошње смањени су око 600 хиљада еура годишње. У првој фази смо инвестирали 9,6 милиона еура за образовне и здравствене објекте“, казао је Радуловић.
Он је рекао да је друга фаза пројекта почела је 1. септембра 2018. и да ће трајати до 31. децембра 2023. године, а планирано је да се инвестира шест милиона еура.
„Предмет МЕЕП2 је побољшање енергетских карактеристика нових 20 здравствених објеката, а радиће се на успостављању Мониторинг система за праћење, који ће на првом мјесту пратити нивое комфора у здравственим објектима и Одрживог система финансирања пројеката енергетске ефикасности у јавном сектору“, појаснио је Радуловић.
Одрживи систем финансирања, како је рекао, омогућиће да се након реализације друге фазе пројекта, радови на примјени мјера енергетске ефикасности у осталим здравственим објектима, финансирају из уштеда које се остварују у адаптираним здравственим објектима.
„До сада смо у оквиру МЕЕП2 завршили радове на унапређењу енергетских карактеристика три дома здравља у Беранама, Плаву и Рожајама, укупне вриједности 650 хиљаде еура“, рекао је Радуловић.
Према његовим ријечима, вриједност уговора за радове на унапређењу енергетске ефикасности на Општој болници Бар и Дому здравља Улцињ износи 1,4 милиона еура.
„За адаптацију Опште болнице Бар је издвојено 950 хиљада, а за Дом здравља Улцињ око 450 хиљада еура. Уговор се односи на замјену фасадне браварије, постављењу термо изолације на фасади, постављање термоизолације кровних равни, замјена и унапређење система за припрему санитарне топле воде, унапређењу система освјетљења и система за гријање“, навео је Радуловић.
Директор Опште болнице Бар, Драгослав Томановић, рекао је да је планирано да на годишњем нивоу болница уштеди око стотину хиљада еура, а вријеме враћања уложених средстава је седам година.
„Свака уштеда је добродошла и омогућиће нам да уложимо средства у опрему и у нешто што је потребно пацијентима и запосленима“, казао је Томановић.
Директор Дома здравља Улцињ, Павле Марниковић, рекао је да је рок завршетка радова стотину дана, али да је потребно узети у обзир временске услове.
„Велики дан за Дом здравља Улцињ. Радови су почели. Овај велики пројекат ће нама запосленима донијети боље услове за рад, а посебно се радујем због пацијената, јер ће имати пријатнији боравак овдје“, казао је Марниковић.