Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

ИЈЗЦГ

>

Храповић: Дигитализација здравственог система је неопходност

Храповић: Дигитализација здравственог система је неопходност
Датум објаве: 25.11.2019 18:00 | Аутор: Министарство здравља

Испис Штампај страницу


Спровођење процеса дигиталне трансформације у здравству представља потребу континуираног прилагођавања најновијим технологијама радних процеса и здравствених услуга и када говоримо о овој теми, више не можемо говорити о ставарњу предуслова, већ неопходности и неминовности, поручио је министар здравља, др Кенан Храповић током панел дискусије на Гала вечери, одржаној у оквиру Програма за боље пословно окружење у организацији Америчке привредне коморе у Црној Гори.

Министар је подсјетио да је примјена информационих технологија у области здравства почела прије десет година, те да је временом дошло до дигитализације значајног дијела процеса у јавном здравству Црне Горе.

Министарство здравља  Министарство здравља

„Процеси дигиталне трансформације су дужи низ година препознати у медицинском свијету и у сталној су експанзији. Њиховом пуном примјеном и реализацијом се брже и ефикасније долази до основног циља сваког здравственог система, а то је брза, благовремена и квалитетна здравствена услуга“, казао је Храповић.

Један од илустративних примјера дигиталне трансформације и увођења нових технологија је пројекат телемедицине. Тренутно је уз помоћ компаније Мтел систем телемедицине имплементиран у три опште болнице (Бар, Беране и Пљевља) са централним системом у КЦЦГ.

Овим пројектом се омогућава високи ниво знања, тј. консултација у дијелу дијагностицирања, као и дефинисања и спровођења терапија без обзира на локацију пацијента.

Посебно треба истаћи креирање портала еЗдравље од стране Фонда за здравствено осигурање, гдје се на једном мјесту настоје објединити све електронске услуге за грађане. Тако, на порталу еЗдравље постоји низ електронских сервиса (еСервиса) који олакшавају приступ здравственој услузи. Прије свега, ту је апликација која грађанима омогућава заказивање прегледа код изабраног љекара без доласка у дом здравља или телефонских позива, као и апликација која грађанима омогућава приступ/увид у резултате биохемијских лабораторијских анализа које су реализовали у дому здравља.

Један од  корисних електронских сервиса је и еОсигурање који омогућава осигураницима увид у статус њиховог здравственог осигурања, као основ за остваривање права из здравствене заштите у здравственим установама у Црној Гори и који заједно са одлуком о непотребности овјере здравствене књижице представља примјер дигиталне трансформације.

Један од најегзактнијих примјера дигиталне трансформације и преласка, или боље рећи нестанка, традиционалних радних процеса у дигитално окружење је и пројекат електронског рецепта. Управо овом апликацијом нестали су папирни рецепти, као и често губљење, нечитљивост или оштећења папирних рецепата који су правили огромне проблеме у процесима рада. Ова апликација је довела до повећања ефиксности, и контроле, побољшања квалитета евиденција и извјештаја из обалсти рецепата и потрошње љекова.

Поред ових постоји још низ електронских сервиса које грађанима дају пуну и корисну информацију (еРецепт, еАпотека, и сл.), а ако томе додамо и низ еСервиса (више од 100) који су на нивоу општих болница и домова здравља и који дају информације грађанима, очигледно је да је систем јавног здравства препознао потребу, или боље рећи неопходност комуникације са грађанима дигиталним каналима. Ово је, свакако, огроман простор који отвара низ различитих могућности на које рачунамо, и у наредном периоду овој области планирамо да дамо посебан акценат.

ФОТО+ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмЈБјдДМ 


МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА