Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

ИЈЗЦГ

>

САОПШТЕЊЕ: Подршка Министарства здравља НВО сектору у превентивним активностима у области ХИВ/АИДС-а

Датум објаве: 20.11.2019 14:40 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Секретар Министарства здравља Никола Антовић и представници шест невладиних организација потписали су у уторак, 20.11.2019.године уговоре о расподјели финасијских средстава за пројекте подршке превентивним и другим активностима у области ХИВ-АИДС-а у 2019.години, у оквиру јавног конкурса „Одржавање ниске преваленције ХИВ-а у Црној Гори“.

За ову годину Министарство здравља опредијелило је укупно 70 хиљада еура и то за невладине организације : “Центар креативних вјештина“, “СИСТЕМ, “Јувентас”, “Бјелопољски демократски центар”, „Идентитет” и “ЦАЗАС”.

Након потписивања уговора, секретар Антовић изразио је задовољство досадашњом сарадњом са цивилним сектором и истакао да је Министарство здравља за приоритетне области превенције ХИВ/АИДС-а и третман особа које живе са ХИВ-ом и ове године опредијелило значајна средства, како би превенирали ширење ХИВ инфекције и број новооткривених инфицираних случајева био све мањи, а сарадња Владиног и невладиног сектора још ефикаснија и боља.
- Колико нам је значајна сарадња у овој изизетно осјетљивој области са највише специфичности, указује и чињеница да је за протекле три године Министартсво здравља за пројекте невладиних организација у овој области издвојило укупно преко пола милиона еура. Очекујемо да ће невладине организације које су изабране овим конкурсом остварити оно то је крајњи циљ, а то је боља идентификација и третман особа које живе с ХИВ-ом и рањивим групама које су у ризику од инфекције, казао је Антовић.
Он је подсјетио да је Министарство зравља, у сарадњи са цивилним сектором, од 2019. године до 2021. године, добило подршку Глобалног фонда за ХИВ, туберкулозу и маларију у износу од 556 хиљада еура, бесповратних средстава, што ће, како је рекао, свакако допринијети да инфекција ХИВ-а у Црној Гори буде под контролом.