Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

ИЈЗЦГ

>

Већим издвајањем за здравство Влада наставља са одоговорном политиком према грађанима

Већим издвајањем за здравство Влада наставља са одоговорном политиком према грађанима
Датум објаве: 19.11.2019 14:45 | Аутор: Министарство здравља

Испис Штампај страницу


Буџет за здравствени систем за сљедећу годину износиће 281,5 милиона еура, што је скоро 14 одсто више у односу на текући, саопштио је министар здравља Кенан Храповић, наводећи да већа издвајања за здравство значе дугорочно инвестирање у здравље свих.

Храповић је казао да Буџет за здравствени систем за 2020. годину износи 281,5 милиона еура, што је у односу на текући за 34 милиона еура више, односно 13,8 одсто.

„Влада је, као и претходних година препознала значај улагања у здравствени систем и показала одговоран однос према свим грађанима, обезбјеђујући континуитет и квалитет пружања здравствене заштите, кроз улагања у лијекове, опрему, у реконструкцију и адаптацију радних простора, како би грађанима и запосленима било удобније, комфорније“, рекао је Храповић.

На тај начин Влада, како је појаснио, наставља да снажно подржава кључне политике у области здравства, као што су јачање кадровских, техничко-технолошких капацитета, прије свега Клиничког центра Црне Горе, кроз усвајање савремених метода и начина лијечења, дијагностике и оперативних процедура.

„Такође, настављамо да јачамо капацитете свих здравствених установа у Црној Гори, а посебно регионално, како би јачањем и подизањем квалитета здравствене заштите, посебно грађанима на сјеверу омогућили да добију услугу у мјесту боравка“, казао је Храповић.

Према његовим ријечима, предложени Буџет за наредну годину има и развојну компоненту која се, како је навео, огледа кроз планирање средстава за капиталне издатке, као и за спровођење Националних превентивних програма за рано откривање и лијечење рака.

„То има посебан значај у превенцији оболијевања и за унапређење здравља становништва, за шта нам је држава опредијелила додатних милион еура. Ту је и даљи развој и спровођење трансплантационог програма. За наставак континуиране медицинске едукације држава је издвојила додатних милион еура“, рекао је Храповић.

Он је казао да се развојна компонента Буџета за сљедећу годину огледа и кроз посебан програм за ангажовање медицинских стручњака изван Црне Горе, који долазе да помажу црногорским љекарима.

Храповић је додао да ће новац бити опредијељен и за набавку савремене медицинске опреме.

„Такође, за лијечење ван система јавног здравства, како би могли да шаљемо пацијенте у иностанство кад год је то потребно, а наравно и за додатна средства за здравствене установе са којима Фонд за здравствено осигурање у Црној Гори има потписан уговор држава је издвојила додатних два милиона еура“, рекао је Храповић.

За медицинско техничка помагала, држава је, како је рекао, додатно опредијелила 800 хиљада еура.

„Ту су лијекови и медицинска средства. Нашим грађанима су многи лијекови доступни о трошку државе, са акцентом на савремену терапију за најтежа обољења“, указао је Храповић.

Он је нагласио да се кроз преговоре са репрезентативним синдикатима и Министарством финансија нашла могућност за повећање зарада у износу који не би угрозио стабилност јавних финансија.

„Оно што је јако значајно, у Буџету за наредну годину је повећење плата здравственим радницима, гдје је постигнута могућа мјера компромиса између захтјева синдиката и реалних могућности државне касе. Посебан однос Влада је исказала кроз повећање зарада запослених у овом систему од девет одсто за 2020. годину и додатних три процента за 2021. годину“, рекао је Храповић.

На тај начин је, како сматра, исказана озбиљна намјера да се и кроз повећање зарада, заједно са другим политикама, утиче на бољи стандард свих здравствених радника.

„Улажемо и значајна средства у усавршавање и едукацију љекара, за шта ће наредне године бити издвојено милион еура. Куповином опреме и реконструкцијом објеката њихов радни простор чинимо квалитетнијим, а са додатних милион и по еура настављамо да као држава помажемо рјешавање и стамбеног питања за љекаре и запослене у здравственом систему, којима је потребна помоћ куповине стана по повољним условима“, објаснио је Храповић.

Он је истакао да је задовољан што Влада из године у годину издаваја значајна средства и повећава здравствени Буџет.

„На тај начин показује да је инвестирање у здравље грађана у врху њених приоритета и да већа издвајања за здравствени систем не значе само трошак, већ и дугорочно инвестирање у здравље свих“, поручио је Храповић.

 

ВИДЕО: Изјава министра здравља др Кенана Храповића о буџету за здравствени систем за 2020. годину

 

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА