Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

IJZCG

>

Najsavremenija terapija o trošku države

Najsavremenija terapija o trošku države
Datum objave: 11.10.2018 15:13 | Autor: Ministarstvo zdravlja

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo zdravljaCrna Gora je obezbijedila najsavremenije terapijske procedure za liječenje građana oboljeljih od endokrinoloških bolesti, i to o trošku države, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović. On je na Prvoj zajedničkoj konferenciji endokrinologa Crne Gore i Srbije sa međunarodnim učešćem, održanoj u Budvi, kazao da se savremeno društvo suočava sa hroničnim nezaraznim bolestima koje poprimaju epidemijske razmjere.

Hrapović je naveo da dijabetes, gojaznost, kao i sve učestaliji neuroendokrini tumori postaju ozbiljan izazov, koji sve stavlja pred neodložan zadatak zaustavljanja tog trenda.

„I Crna Gora je dio statistike koja zabrinjava“, rekao je Hrapović i dodao da je kao potvrda odlučnog stava države da se ozbiljno uhvati u koštac sa pošastima današnjice, u februaru konstituisan Nacionalni savjet za koordinaciju i prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti, na čijem je čelu premijer Duško Marković.

Hrapović kazao da se u Ministarstvu trude i unapređuju crnogorski zdravstevni sistem u svim segmentima.

Kako je istakao, nova lista ljekova predstavlja veliki iskorak u farmako terapiji Crne Gore i s pravom se može nazvati projektom od nacionalnog značaja.

„To ćete, vjerujem, potvrditi i Vi, stručnjaci iz endokrinologije, za čiju oblast su obezbijeđene najsavremenije terpijske procedure za liječenje naših građana, a koje se obezbijeđuju iz sredstava Fonda zdravstva, odnosno pacijenti ne učestvuju u participiranju troškova“, naveo je Hrapović.

Napredak u medicini, prema njegovim riječima, dešava se brzinom koju ne uspijevaju ispratiti i mnogo razvijenije zemlje od Crne Gore.

„Ali nova lista ljekova projekat je kojim rame uz rame stojimo sa mnogo naprednijim zdravstvenim sistemima i na kojima nam zavidi region“, istakao je Hrapović.

On je poručio da će Vlada, jasnom vizijom i strategijom suzbijanja i smanjenja tih bolesti nastaviti sa realizacijom politika u segmentu javnog zdravstva koje su definisane Master planom razvoja zdravstva do 2020. godine.

„A upravo Vi, uvaženi ljakari, prva ste linija odbrane I jedan od najznačajnijih činilaca uspješnosti sprovođenja naših politika“, zaključio je Hrapović.