Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

IJZCG

>

68. sjednica Regionalnog komiteta SZO za Evropu u Rimu

Crna Gora dobila pohvale za rezultate imunizacionog programa

Crna Gora dobila pohvale za rezultate imunizacionog programa
Datum objave: 19.09.2018 14:07 | Autor: Ministarstvo zdravlja

Ispis Štampaj stranicu


Glavni zdravstveni izazov u Evropi je borba protiv hroničnih nezaraznih bolesti, odnosno uzročnika koji ih izazivaju, poručeno je sa 68. sjednice Regionalnog komiteta Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, koji se održava u Rimu od 17. do 20. septembra 2018. godine.

Sjednicu su otvorili premijer Vlade Italije Guzzepe Conte, ministarka zdravlja te zemlje Giulia Grillo, generalni direktor SZO dr Tedros Adhanom Ghebrezesus i regionalna direktorka SZO za Evropu Zsuzsanna Jakab. Ministar zdravlja Crne Gore dr Kenan Hrapović sa saradnicima učestvuje na skupu u Rimu.

Regionalna direktorka SZO za Evropu Zsuzsanna Jakab kazala je da su zabrinjavajući podaci o usponu hroničnih nezaraznih bolesti, te da je investiranje u zdravlje i prevenciju najbolji odgovor na sve rasprostranjenije uzročnike koji ih izazivaju.

Na skupu je istaknuto da je povećan trend gojaznosti u evropskom regionu, posebno među školskom populacijom, te da zemlje moraju imati intersektorski pristup u rješavanju ovog problema. Kao primjer, zdravstveni stručnjaci su naveli sve češću dostupnost nezdrave hrane u školama, kao i manjak fizičke aktivnosti, koja se posebno odnosi na mlađu populaciju.

Iz SZO su posebno apelovali na evropske zemlje da regulišu upotrebu alkohola, kao i pretjerano konzumiranje duvanskih proizvoda, koji su takođe najčešći uzročnici hroničnih nezaraznih bolesti.

Regionalni komitet u Rimu bio je prilika i da se ukaže na važnost imunizacije, a Crna Gora je pohvaljena za izuzetne rezultate u toj oblasti. Ministar Hrapović je kazao da je posebno zadovoljan činjenicom da su građani Crne Gore prihvatili savjete zdravstvenih vlasti i izabrali imunizaciju, zbog čega, kako je dodao, nije izgubljen nijedan život, iako je region usljed velike epidemije morbila brojao desetine žrtava.


Ministarstvo zdravlja

Hrapović je na marginama Regionalnog komiteta sa dr Jakab razgovarao o crnogorskoj kandidaturi u Stalnom komitetu te organizacije, kao i predstojećim aktivnostima u skladu sa prioritetima definisanim dvogodišnjim Ugovorom između Ministarstva zdravlja Crne Gore i SZO za Evropu.

Ministar i članovi crnogorske delegacije imali su sastanak sa dr Hansom Klugeom, direktorom Divizije za jačanje zdravstvenih sistema. Tokom susreta, dogovorene su konkretne aktivnosti na reformi primarne zdravstvene zaštite, kao i jačanju sistema hitne medicinske pomoći u Crnoj Gori.

Ministarstvo zdravlja