Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

Zdravstvene sisteme graditi na principu solidarnosti I jednakosti

Datum objave: 15.06.2018 19:15 | Autor: Ministarstvo zdravlja

Ispis Štampaj stranicu


Delegacija Ministarstva zdravlja, koju su činili sekretar ministarstva Nikola Antović i samostalna savjetnica u Direktoratu za međunarodnu saradnju i harmonizaciju propisa Milena Šćekić, od 13-14.jun 2018.godine učestvovala je na Konferenciji „Zdravstveni sistemi u cilju prosperiteta i solidarnosti: dostupni svima“, u Talinu.
Događaj je okupio 235 učesnika iz 41 zemlje Evropskog regiona SZO, a glavne teme bile su uključivanje, ulaganje i inovacije u zdravstvenim sistemima.
Konferencija je imala za cilj obilježavanje deset godina od potpisivanja Tallinn povelje: Zdravstveni sistemi za zdravlje i blagostanje. 
Tokom susreta je zaključeno da je još od 2008. godine, uprkos rastućim finansijskim teškoćama, na globalnom nivou prepoznato da zdravstveni sistemi imaju važnu ulogu ne samo u pogledu unapređenja zdravlja, već u značajnoj mjeru direktno i indirektno doprinose ekonomskom razvoju.
Tokom događaja, kreatori politika i međunarodnih stručnjaka podijelili su svoje iskustvo i ideje kako ispuniti obaveze i vrijednosti Talinske povelje. Zaključeno je da evropski zdravstveni sistemi treba da se grade na ključnim principima solidarnosti i jednakosti, čak i u okruženju koje se dramatično promijenilo deset godina od potpisivanja Povelje.