Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

Predstavljen novi servis „POTVRDI-OTKAŽI specijalistički pregled“

Predstavljen novi servis „POTVRDI-OTKAŽI specijalistički pregled“
Datum objave: 15.06.2018 13:02 | Autor: Ministarstvo zdravlja

Ispis Štampaj stranicu


Call centar za potvrdu/otkazivanje specijalističkih pregleda u Kliničkom centru Crne Gore , kojim će se baza automatski ažurirati a oslobođeni termini biti dostupni izabranim ljekarima i pacijentima, predstavljen je danas u Ministarstvu zdravlja.

MZD'Pacijent će novim servisom šestog, petog i četvrtog dana pred zakazani pregled dva puta dnevno dobijati poziv koji će glasiti da određenog dana i u određenoj ambulanti ima zakazan pregled u KCCG“, kazala je generalna direktorica Direktorata za kontrolu i unaprjeđenje kvaliteta u ministarstvu zdravlja prof.dr Vesna Miranović na konferenciji za novinare .
„Pritiskom na nulu pacijent potvrđuje dolazak na pregled, a na jedan otkazuje.
Ukoliko se pacijent prvog dana odazove, više neće dobijati pozive, a ako se poslije tri dana i šest poslatih poruka na odazove, sistem će ga automatski eliminisati sa liste zakazanih pregleda i osloboditi termin drugom pacijentu“, objasnila je Miranović.

Miranović je kazala da pacijenti moraju shvatiti da je odnos između zdravstvenog sistema i njih dvosmjeran.

Direktorica KCCG, Zorica Kovačević kazala je da su, otkad je uveden sistem elektronskog zakazivanja, svakodnevno radili analize nedolazaka pacijenata na preglede zbog kojih 25 do 38 odsto pregleda nije realizovano.

„Sve to je dosta finansijski koštalo KCCG, jer smo morali da u dopunskim i vanrednim ambulantama angažujemo ljekare koji su tamo morali da budu određeni broj sati čekajući posljednjeg pacijenta“, rekla je Kovačević.

Prema njenim riječima, novi servis je rješenje kako bi se oslobodile ambulante za veliki broj pacijenata koji žele da zakažu pregled u roku kako je to Pravilnikom definisano, odnosno da prvi pregled mora biti u roku od 30 dana.

MZD„KCCG je otvorio sve ambulante do kraja godine i vikendom kako bismo stvorili uslove da najvećem broju pacijenata izađemo u susret i da se prvi pregled odradi u definisanom roku“, rekla je Kovačević.

Ona smatra da će, ukoliko projekat zaživi, biti dovoljno slobodnih termina kako bi izabrani ljekari mogli zakazati pregled svakom pacijentu u roku od mjesec, i kontrolni pregled u zavisnosti od zahtjeva koji prema njima imaju specijalisti.

Kovačević je kazala da očekuje da će za mjesec ili dva imati benefite od projekta, i da će uspjeti da blagovremeno informišu svakog građanina Crne Gore na koji način da zakaže i potvrdi specijalistički pregled.

„Nadam se da ćemo ovim projektom imati zadovoljne ljekare i pacijente kojima ćemo pružiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu“, zaključila je Kovačević.MZD