Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

Министарство здравља | ОСЦЕ

>

Љекари су носиоци напретка и најзахтјевнијих задатака

Љекари су носиоци напретка и најзахтјевнијих задатака
Датум објаве: 31.05.2018 12:48 | Аутор: Министарство здравља

Испис Штампај страницу


Носиоци напретка у здравству су љекари и медицински радници који су уједно и носиоци најзахтјевнијих задатака и изазова на свим нивоима здравствене заштите, казао је министар здравља Кенан Храповић.
Он је, отварајући пету Медицал конференцију, која се оџава у Бечићима, посебно захвалио докторима, који су, како је казао, најважнији у најважнијем систему, а то је здравство. 
„У најважнијем послу су и најбољи међу нама, најпреданији својој професији, чија се свакодневна брига о људским животима и њихово спашавање подразумијева, а најмања грешка поставља на стуб срама, ругла и бесомучног растрзања на сва звона“, рекао је Храповић.
Као посебну вриједност за систем и грађане истакао је повратак великог броја љекара са специјализације.
„Посебно ме радује што ће сви сегменти здравствене заштите бити ојачани крајем године, када се са специјалистичког усавршавања враћа око 50 љекара, док ће се тај број 2019. удвостручити, па ћемо убрзо имати значајно већи број стручног кадра, који ће бринути о здрављу пацијената“.
 
Министарство здрављаНабавка савремене медицинске опреме приоритет је државе, јасан је Храповић, који подсјећа да је само за потребе Клиничког центра набављен најсавременији ангиографски апарат, двије магнетне резонанце, линеарни акцелератор, гама камера.
„Само они који немају добре намјере, могу затварати очи пред улагањем од око 3,1 милиона еура за адаптацију и реновирање здравствених објеката током прошле године и 12 милиона опредијељених за набавку савремене медицинске опреме. Већ је извјесно и да ћемо обезбиједити међународно финансирање за изградњу два нова објекта у којима ће бити смјештене клинике за психијатрију, инфективне и кожне болести. Инвестицијом вриједном око 7 милиона еура, након више деценија обезбиједићемо савремене услове за третман ових пацијента, као и савремене услове за рад медицинских радника у тим установама“.
Храповић је казао да се сровођење реформи у здравству одвија некада бржом, некада слабијом динамиком, али да су прави пут које је трасирала здравствена политика препознали грађани, који, према истраживањима, у континуитету исказују раст повјерења у здравствени систем.