Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

IJZCG

>

Potpisan Sporazum o obezbjeđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u zdravstvu

Potpisan Sporazum o obezbjeđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u zdravstvu
Datum objave: 13.09.2017 15:22 | Autor: Ministarstvo zdravlja

Ispis Štampaj stranicu


U cilju rješavanja stambenih potreba zaposlenih u zdravstvu, Vlada Crne Gore je obezbijedila iznos od 400.000,00 eura godišnje, za period 2018-2020. godine. To je predviđeno Sporazumom o obezbjeđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u zdravstvu, koji su potpisali ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, predsjednik sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata dr Vladimir Pavićević i predsjednica Sindikata zdravstva u Savezu sindikata Crne Gore dr Ljiljana Krivokapić.
Ministar Hrapović je kazao da potpisivanje Sporazuma predstavlja još jednu potvrdu težnje Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore da poboljšaju standard zaposlenih u zdravstvu.
„U zavisnosti od dinamike realizacije Sporazuma, u narednom periodu se planira i raspisivanje konkursa za individualno rješavanje stambenog pitanja - putem izgradnje, rekonstrukcije ili kupovine kuće po povoljnim uslovima. Ovaj način rješavanja stambenog pitanja biće posebno zastupljen u sjevernom regionu Crne Gore, u kome je jako teško, zbog tržišne cijene kvadrata stambenog prostora, obezbijediti izgradnju zgrade po povoljnim uslovima“, rekao je ministar Hrapović.
Osim Sporazumom definisanih 1,2 miliona eura u naredne tri godine, počela je isplata i preostalog duga od 602 hiljade eura iz prethodnog perioda.
Predsjednica Sindikata zdravstva u Savezu sindikata Crne Gore, dr Ljiljana Krivokapić, vjeruje da će se potpisani Sporazum poštovati, naročito dinamika isplate zaostalih dugova. Krivokapić je pozvala da se u saradnji sa lokalnim samoupravama omoguće i zdravstvenim radnicima sa juga povoljniji uslovi za rješavanje stambenog pitanja, a da se istovremeno, kroz povoljniji kreditni aranžman, spriječi odliv kadrova sa sjevera.
„Ne mislim samo na doktore. Najteže je nekvalifikovanim radnicima, medicinskim sestrama s malim primanjima. Treba im omogućiti da makar budu vlasnici stambenog prostora, koji će kasnije moći da otkupe“, kazala je Krivokapić.
Predsjednik sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata, dr Vladimir Pavićević kazao je da su rezultati stambene zadruge značajni, i procjenjuje da će u narednih deset godina broj zdravstvenih radnika koji su riješili stambeno pitanje na ovaj način biti veći od hiljadu.
„Što se tiče cijene kvadrata stambenih jedinica, ona se u Podgorici kreće oko 670 eura, a u Nikšiću zajedno sa podrumskim prostorom oko 540 eura, uz značajno učešće stambene zadruge, kako bi cijena ostala na tom nivou“, naglasio je Pavićević.
Od osnivanja stambene zadruge Zdravstvo 2012. godine, 155 zdravstvenih radnika je riješilo stambeno pitanje kupovinom stambene jedinice po povoljnim uslovima. U toku je izgradnja dva stambena objekta, jedan u Podgorici i Nikšiću. Predmetni stambeni objekti broje 167 stambenih jedinica, u kojima će97 zdravstvenih radnika Podgorice i 70 zdravstvenih radnika Nikšića riješiti svoje stambeno pitanje. To znači da će do sredine 2018. godine 322 zdravstvena radnika u Crnoj Gori imati riješeno stambeno pitanje po ovom modelu.

VIDEO: Potpisivanje Sporazuma o obezbjeđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u zdravstvu - KADROVI
VIDEO: Izjava ministra zdravlja dr Kenana Hrapovića
VIDEO: Izjava predsjednika sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata dr Vladimira Pavicevića
VIDEO: Odgovori na pitanja novinara


PR služba